Tips Ajar Anak Gosok Gigi

Hi

Ramai yang tak sedar tentang penjagaan gigi. Dulu kakak i nyaris2 nak hilang nyawa disebabkan oleh bakteria dari gigi dia yang rosak. Ada juga parents kurang aware tentang kepentingan jaga oral dari seawal usia 6 bulan. Since we pernah ada bad history in the family , I mula penjagaan oral dari Adam and Noah dari 2 bulan lagi tapi i lap guna kain and air je dulu. Tapi mula 6 bulan i dah mula guna toothpaste since dah mula tumbuh gigi walaupun tak penuh hehe. Plus umur 6 bulan dah mula makan solid food , memang dah perlu extra pembersihan oral.


Dah makan makanan macam2. 




Actually kena mula dari awal usia 6 bulan dah tapi ramai yang masih belum start gosok gigi anak dari awal usia 6 bulan. Ada je jual toothpaste untuk baby umur 6 bulan cuma kena pilih brand. Kalau cari produk yang FREE from Gluten , Parabens , Aromatic Allergens , 
SLES , Soap and Colorants , korang boleh try brand SensiTeeth Kids . Ada produk untuk seawal umur 6 bulan. 


Yang i suka brand SensiTeeth Kids ni, dia ada produk yang berbeza ikut kesesuaian umur budak. Selalu i tengok toothpaste for toddlers ada satu jenis je. Tapi SensiTeeth Kids ni ada jenis2 ikut peringkat umur. Sangat bagus !

Apa yang i suka pasal SensiTeeth Kids ni is dia mengandungi calcium – fluoride formulation untuk double protection. Kandungan SensiTeeth Kids clinically proven untuk mengelakkan tooth decay and kuatkan enamel. 


1. Calcium-Fluoride formulation for double protection. This ingredient is clinically proven untuk mengelakan pereputan gigi dan menguatkan enamel . 

+ Calcium 85% 
+ Fluoride binding 37.5% 
– Caries development 24% 
2. EU tested for superior safety 
3. FREE from Gluten , Parabens , Aromatic Allergens , SLES ,Soap Colorants . 





SensiTeeth First Teething , 6 months above without fluoride.


Umur 6 bulan kan dah mula makan solid food, so memang dah perlu untuk bayi umur 6 bulan mula guna toothpaste. Yang jenis atas ni is FLUORIDE and CALCIUM FREE sebab di usia 6 bulan ni masih belum sesuai untuk gunakan kandungan fluoride. SensiTeeth First Teething ni ada Xylitol 8% and stevia. Selamat kalau tertelan pun hehee.



I dulu beli berus gigi jenis ni masa anak i umur 6 bulan. Letak toothpaste SensiTeeth tu kat berus and gosok. hehe. Plus its a blueberry flavour. Baby mesti suka punya !









SensiTeeth Tooth Paste 50ml , Fluoride 500 ppm :  For 3 years above 

See, kan dah mention before yang SensiTeeth ni ada beberapa jenis untuk ikut kesesuaian umur. Yang jenis ni untuk umur 3 tahun ke atas dan ada kandungan fluoride 500ppm. Di usia 3 tahun dan ke atas dah perlu ada fluoride. Tapi kuantiti fluoride masih minimal dan sesuai untuk umur diorang. 


– perlindungan dari karies. 
– menguatkan enamel 
– membersihkan oral dengan kandungan active yang sederhana. so tak bahaya for kids. 
– blueberry flavour








SensiTeeth Kids Tooth Paste 50ml , Fluoride 1000 ppm.  : For 6 years above  



Untuk jenis ni ada extra fluoride. Lagi la di usia 6 tahun ke atas ni anak korang makan2 makanan macam2. Manis manis semua. Mengandungi kandungan Flouride 1000ppm dan  calcium bagi mencegah dari berlakunya karies gigi.








SensiTeeth Epismalto , natural enameling 1450 ppm 

Khas untuk kanak2 yang mempunyai masalah kaviti atau karies. Jenis ni mengandungi Fluoride 1450 ppm dan calcium yang berfungsi untuk kuatkan gigi susu diorang.








SensiTeeth Kids Mouthwash 250ml 

Comel . Ingat dewasa je ke ada mouthwash ni. Budak pun ada dah. Sebab tu i suka brand SensiTeeth ni since all product designed mengikut kesesuaian umur kanak2. So x payah risau kalau bahaya atau tak. Yang ni boleh digunakan dari usia 3 tahun. Kalau umur 3 tahun, kumur dengan setengah cawan saja. Kalau 6 tahun kumur dengan secawan. Mengandungi 1000ppm Florida dan calcium.





Noah dah pandai gosok gigi sendiri. Lagi2 rasa SensiTeeth ni blueberry memang hari2 la excited nak gosok gigi. Setiap hari gosok gigi 2-3 kali. Pagi selepas bangun dan malam sebelum tidur. For Noah since he is less than 2 years old i guna yang SensiTeeth First Teething ! Tak pernah malas gosok gigi since i guna SensiTeeth For Kids ni.














My tips 
– dari usia baby lagi korang gosok gigi depan diorang so that diorang belajar dari melihat. Sebab budak belajar dari melihat. Bila melihat nanti dia nak cubaa. 

– Make it as a routine. Pagi dan malam setiap hari , jangan skip. So that diorang faham itu routine keperluan. Macam mandi , kan hari2 kena mandi so diorang memang kena mandi. hehee 

– Pilih toothpaste yang berperisa so that dia tahu memberus gigi is something yang yang best dan sedap hehe. Bukan rasa ubat. Thank God SensiTeeth ni rasa blueberry. Anak korang confirm suka ! 

– Beli berus gigi yang comel2. nanti tiap kali nak berus gigi mesti excited. 

– gosok gigi sama2 terutama before go to bed. Make it as a fun routine. 

hehee, i cuba cara tu dari Adam sampai Noah. Setakat ni tak pernah skip berus gigi atau malas. 
Tapi thanks to SensiTeeth juga ! Plus rasa blurberry tu, anak i memang suka. All SensiTeeth products are FREE from Gluten , Parabens , Aromatic Allergens , SLES , Soap and Colorants .So tak payah risau bahaya ke apa. 

Products SensiTeeth ni boleh dibeli di Guardian, Guardian E-store atau farmasi-farmasi yang terpilih. Boleh tengok2 kat page facebook diorang juga.